Energiebesparing door slimme aansturing

Senfal biedt waterschappen de oplossing voor energie-efficiëntie en kostenbesparing. Senfals software voorspelt het waterpeil en verzekert dat het moment van het pompen wordt geoptimaliseerd gebaseerd op prijzen van de energiemarkten. Uiteraard zonder de hoogte van het waterpeil uit het oog te verliezen. Op deze manier kan energieverbruik gematcht worden met de beschikbaarheid van zonne- en windenergie. Hiermee wordt de energie-efficiëntie van gemalen verhoogd en bespaart u tegelijkertijd op uw energierekening.

  • Real-time en overzichtelijk procesinzicht

  • Bespaar op uw elektriciteitskosten

  • Directe koppeling aan diverse energiemarkten

Kies het softwarepakket dat bij u past

De software van Senfal biedt u verschillende mogelijkheden. De basis Insight geeft u inzicht in wat de software voor u betekent via het gepersonaliseerde Senfal dashboard. Hiernaast kunt u kiezen voor Control, Trading of het volledige pakket: Premium. Met Control stuurt de software uw gemalen aan en haar inzet, met een besparing op de energierekening als resultaat. Met Trading wordt op basis van voorspellingen van het verbruik en de energieprijzen een geoptimaliseerd inkoopprofiel opgesteld. Heeft u nog een lopend energiecontract? Wij bespreken graag de mogelijkheden met uw energieleverancier. 

Insight

 Real-time inzicht

 Energieverbruik per gemaal

  Waterpeil per gemaal

 Frequent procesrapport

Control

 Slimme aansturing

 Bespaar op energiekosten

 Verbeter energie-efficiëntie

 Incl. Insight

Trading

 Optimaal inkoopprofiel 

 Automatische in- en verkoop

 Bespaar op energie inkoop

  Incl. Insight

Premium

 Optimaal besparen

 Incl. Trading

 Incl. Control

 Incl. Insight

“Senfal is een sprekend voorbeeld van jonge innovatieve ondernemers die de energietransitie in Nederland scherp houden.”

Senior Consultant TNO Henk Ensink

H. Ensing
Senior Consultant @TNO

Slimme koppeling

De techniek van Senfal uitgelegd

Senfal maakt een koppeling met het lokale aansturingsysteem van het waterschap. Binnen dit aansturingsysteem wordt er een omgeving ingericht waar Senfal de aansturing van de gemalen kan overnemen.

Iedere 15 minuten verstuurt Senfal het meest gunstigste schema, gelet op de criteria die zijn overeengekomen met het waterschap, naar het lokale aansturingssysteem. Het lokale aansturingssysteem beoordeeld dit schema en voert deze uit indien het schema binnen de gestelde parameters valt.

Energiemarkten

De markten uitgelegd

Senfal stemt de aansturing van gemalen af op de EPEX-markt. De EPEX-markt is een markt waar de prijzen per uur of zelfs per kwartier variëren. Gemiddeld is de EPEX-markt per dag goedkoper dan de lange termijn markten (ENDEX). Om deze reden loont het om je stroom niet in te kopen op de lange termijn markten maar om bewust te sturen op de goedkopere momenten op de EPEX-markt. In dit geval koop je dus een bepaalde hoeveelheid stroom in per uur of handel je per kwartier.

Naast de activiteiten op de EPEX-markt biedt Senfal systeemdiensten (grid services) aan, met een sterke focus op het leveren van primair reservevermogen. Deze dienst leveren we onder andere bij de asset batterijen.

Logo TNO
Logo Port of Amsterdam
Logo Nuon
Logo Anode Energie
Entrnce