1. Welkom Rafael, jij bent Senfal’s laatste aanwinst. Welke rol ga je bij Senfal vervullen?

Ik ga bij Senfal aan de slag als CCO/CFO waar ik verantwoordelijk zal zijn voor sales, marketing en finance. Senfal is een superslimme club mensen die gedurende de start-up fase innovatieve software voor de energiemarkt heeft ontwikkeld. Mijn taak is het uitbreiden van het klantenbestand van Senfal en tegelijkertijd het verscherpen van de positionering. Daarnaast zal ik me nadrukkelijk bezig houden met de financiering van Senfal zelf, zodat we tijdig de juiste investeerders aantrekken om verder te groeien. Ik ben er nu ongeveer één maand en het is direct op volle kracht vooruit. Super leuk.

2. Wat heb je gedaan voordat je bij Senfal kwam te werken? 

Het laatste jaar heb ik een soort ‘working sabbatical’ genomen, om wat afstand te nemen en te bepalen wat ik als volgende stap in mijn werkende leven zou willen. Dat werkt enorm goed en ik kan iedereen aanraden om dat een keer te doen. Het geeft veel inzicht in wat je echte interesses zijn en waar je echt in je kracht zit. Daarvoor was ik actief als venture capitalist bij SET Ventures en investeerde ik in start-ups en groeiende bedrijven met nieuwe duurzame energie technologieën. Ik heb meer dan tien jaar voor RWE Trading / Essent de afdelingen Participaties en Corporate Venturing geleid. En nog langer geleden werkte ik in Investment Banking, voor BNP Paribas.

3. Hoe hebben jij en Senfal elkaar gevonden? 

In mijn zoektocht naar nieuwe investeringsmogelijkheden voor SET Ventures kwam ik Senfal tegen. Ik was toen direct onder de indruk van wat Senfal kan en de potentie voor Senfal in de energiemarkt. We hebben contact gehouden en een paar maanden geleden zijn we in gesprek geraakt over een rol bij Senfal. Ik denk dat het Senfal management, de oprichters en de aandeelhouders in mijn ervaring in de energiesector en met tech / software bedrijven een goede reden zagen om mij erbij te trekken. En ik van mijn kant zie een mooie uitdaging in het bedrijf te helpen om de start-up fase te ontgroeien.

4. Hoe zou je Senfal op dit moment omschrijven? 

Senfal is een jonge, slimme en enthousiaste club mensen met een passie voor de rol van software in het versnellen van de energietransitie en verduurzaming. Onze software kan het net balanceren voor meer wind- en zonnecapaciteit en energiebesparingen realiseren voor klanten – wat we ‘demand response’ noemen.

Dat spreekt mij enorm aan. Met nieuwe technologie de wereld redden van uitputting van natuurlijke hulpbronnen klinkt misschien wat opgeblazen, maar het optimisme om met 10 miljard mensen op deze bol te kunnen leven put volledig uit dit principe. Er wordt vaak gezegd dat we op het huidige tempo de aarde 3-5x opgebruiken. Daar kan ik me wel eens druk over maken. Als we met Senfal een kleine bijdrage kunnen leveren aan de infrastructuur om dit te voorkomen dan is dat mooi.

Senfal levert ‘Energy Trading Services’. Onze software is veel beter in staat om te handelen in energie dan mensen. De software levert een sneller, slimmer, beter resultaat en werkt als een zelflerend systeem, oftewel artificial intelligence. Wij kunnen geautomatiseerd in energie handelen, we noemen het ook wel eens ‘Robotic Trading’. Daarmee lopen we echt voorop in de ontwikkeling van nieuwe hoogwaardige diensten in energieland.

5. Kan je als de nieuwe CCO / CFO bij Senfal jouw visie geven over de toekomst van de energiemarkten? 

De toenemende capaciteit van zonne- en windenergie opwekking vervangt de conventionele centrales, maar veroorzaakt tegelijkertijd ook meer volatiliteit op de energiemarkten. Er is een grote toename in de vraag naar oplossingen zoals Senfal ontwikkelt, die vraag en aanbod op het net en de energiemarkten op elkaar af kunnen blijven stemmen.

Maar er is ook nog iets anders. Doordat conventionele overcapaciteit verder afneemt, richten energiebedrijven zich steeds meer op dienstverlening, nieuwe services, data en bijvoorbeeld internet of things. De rol van softwarebedrijven is enorm belangrijk om nieuwe diensten te ontwikkelen voor het ondersteunen van de energietransitie maar vooral om klanten te winnen.

De strijd om de consument en de bedrijfsklant zal plaatsvinden met sectorvreemde concurrenten zoals techbedrijven en misschien zelfs banken die zichzelf opnieuw moeten uitvinden. In dat speelveld maken partijen als Senfal het verschil door waarde te creëren voor de klanten met nieuwe diensten.

6. Waar zou je Senfal over vijf jaar graag willen zien? 

Senfal maakt nu de stap van een start-up naar een early growth company. Dit komt doordat we nu gaan focussen op het binnenhalen van meer klanten en internationale groei. Dit is een super spannende periode waarin de uitontwikkelde technologie actief in de markt zal worden gezet. We willen in de komende jaren een waardevol SAAS-bedrijf (Software as a Service) worden waarbij Senfal een breed scala aan klanten bedient. Ons doel is om zo snel mogelijk bekend te worden als een gerenommeerde aanbieder van energy trading software en diensten.

7. Welke van Senfal’s proposities zie jij als meest waardevol? (USP) 

Senfal is een onafhankelijke aanbieder van softwarediensten. Daarmee kan heel klantspecifiek geoptimaliseerd worden. Het doel is om de energierekening substantieel te verlagen en opbrengsten van opwek te verhogen. We leveren een turn-key oplossing, een simpel en heldere interface en een steeds verbeterend platform. Heel vaak kan er -zelfs bovenop de huidige systemen van een klant- nog een grote verbetering worden gerealiseerd. En dit alles op basis van de nieuwste A.I. technologieën. ‘State of the art’ is het woord… Ik raad iedereen aan de website van Senfal eens te bezoeken, want het is echt heel interessant wat we doen.