Het klinkt misschien gek, maar soms kan je geld verdienen door windturbines uit te zetten. Dat zit zo: Tennet is verantwoordelijk voor het in balans houden van het Nederlandse Elektriciteitsnet. Indien er tekorten zijn, dan belonen ze partijen om extra stroom op het net te zetten, of door minder af te nemen. Indien er overschotten zijn, dan belonen ze partijen om minder op het net te zetten, of door meer af te nemen. Een paar keer per dag komt het voor dat het overschot zo groot is, dat Tennet partijen zelfs betaalt om te stoppen met het produceren van stroom. Op die momenten is het dus verstandig om de windmolen even uit te zetten, ook wel ‘curtailment’ genoemd.

De momenten waarop de prijzen negatief zijn, zijn van te voren echter niet bekend. De uitdaging hierbij is dus om deze goed te voorspellen. Bij Senfal hebben we daarom software ontwikkeld die met een zeer hoge zekerheid een voorspelling kan doen over de juiste onbalansmomenten met negatieve prijzen. Voorspellen van de energiemarkten is één van onze kernactiviteiten. Voor het voorspellen van de onbalansmomenten hebben we onze slimste wiskundige modellen en zelf ontwikkelde kunstmatige intelligentie ingezet. Het resultaat is een zeer goed presterende voorspeller die in vergelijking met andere oplossingen nog altijd het beste uit de bus komt.

Maar hoe werkt dat? TenneT publiceert op hun site van elke minuut informatie over de inzet van regelvermogen waarmee het net in balans wordt gehouden, waaronder de volumes en de prijs die zij op dat moment betalen. Deze informatie, samen met andere data vormt de basis voor de voorspelling van wat de prijs per kwartier gaat zijn. Zelfs tijdens het kwartier passen we soms onze voorspelling nog aan, zodat je van het resterende deel nog gebruik kan maken voor evt. afschakelen. Hoe snel en in welke situaties we dat wel en niet doen bepalen we samen met de beheerder van het windpark. Hierbij wordt er gekeken naar de technische eigenschappen van de turbines, naar de prijs van de SDE en de prijs van GVO’s, om zo tot de juiste beslissingen te kunnen komen.

Als er een actie plaats moet vinden wordt dit met het windpark gecommuniceerd, waarbij de molens worden afgeregeld tot een van te voren met de parkbeheerder overeengekomen niveau. Dit gebeurt voornamelijk door het uit de wind draaien ‘pitchen’ van de bladen van de windturbine. Op het moment dat het einde van de onbalansperiode wordt voorspeld, dan worden de turbines op het juiste moment weer opgeregeld, zodat ze daarna weer vol produceren.

De verdiensten zijn zeer afhankelijk van de marktomstandigheden, maar ze leiden uiteindelijk vaak tot enkele procenten meeropbrengst, ofwel tot duizenden euro’s per MW, per jaar. Ook voor industrie zetten we onze onbalans-voorspeller in. Daar zorgen we voor zowel op- als afregelen van verbruikende en opwekkende installaties. Hier liggen de opbrengsten per MW vaak nog hoger. Hierover later meer in een volgende blog.

Lijkt curtailment voor u interessant? Laat het ons hieronder weten en we geven graag een toelichting van wat dat bij u zou betekenen.

De Toekomst

Uiteindelijk willen we als Senfal simpelweg dat er zoveel mogelijk stroom duurzaam wordt opgewekt. Het is ergens dan ook zonde dat de gratis stroom van een windturbine soms even niet wordt gebruikt. Daarom zou je misschien niet altijd willen curtailen, maar liever de stroom nuttig gebruiken door bijvoorbeeld een industrieel proces iets meer te laten verbruiken, of je auto vast op te laden.  Een ontwikkeling die we overigens steeds meer zien gebeuren. Of en wanneer dat er ooit voor zal zorgen dat er geen negatieve prijzen meer zijn is zeer lastig te zeggen. Daar tegenover staat ook dat er steeds meer zon en wind op het net wordt toegevoegd, wat de behoefte aan flexibiliteit weer groter maakt.

Op dit moment zien we dat het tot een aantal keren per dag kan voorkomen dat de prijzen negatief worden en dat het voor ons als maatschappij dus blijkbaar economisch efficiënter is om de turbines even uit te zetten. Als wij door het af en toe afschakelen van wind of zon ervoor zorgen dat er over het algemeen een groter deel van onze energie duurzaam geproduceerd kan worden, dan helpen wij daar graag aan mee.
Of dat ooit gaat gebeuren is onzeker, maar dat het verstandig is om ook in die situatie de molens als noodmaatregel af te kunnen schakelen.

 

 Ontvang een gratis FlexScan